Finanční rozhodování při dlouhodobém investování - Havelková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem této bakalářské práce je zaměřit se na hodnocení efektivnosti investic u různých skupin investičního majetku konkrétního podniku. Dále blíže zhodnotit stávající formy pořízení vybraných investic a posoudit výhodnost dalších alternativních možností financování. V teoretické části bakalářská práce vysvětluje pojem investice a její dělení. Dále následuje část o interních a externích zdrojích financování investic. Na závěr poskytuje informace o metodách hodnocení efektivnosti investic. V praktické části je na základě údajů získaných ve vybraném podniku provedeno zhodnocení efektivnosti pořízení konkrétních investic z možných forem financování metodou diskontovaných nákladů a metodou čisté současné hodnoty. Po stručném představení podniku a vysvětlení metodiky výběru optimálního zdroje financování investičního projektu následuje podrobnější analýza věnovaná třem nejčastějším formám financování majetku. Mezi tyto formy se řadí pořízení majetku z vlastních finančních prostředků, z investičního úvěru a financování formou finančního leasingu. Všechny výpočty a porovnání vycházejí ze skutečných výdajů, které mi byly poskytnuty Kolejemi a menzou Jihočeské univerzity. Podmínky čerpání úvěru pro účely financování investic bankovními úvěry poskytla banka ČSOB a. s., s pobočkou v Českých Budějovicích a podmínky financování pomocí finančního leasingu poskytla leasingová společnost VB Leasing CZ spol. s r.o. v Českých Budějovicích.
Financial decision-making at longtime investment
Keywords: ekonomika; účetnictví; finance podniku; investování; interní a externí zdroje financování; economy; accounting; finance; investment; internal and external source of financing