Hodnocení efektivity vybrané investice a posouzení jejího vlivu na finanční stabilitu podniku - Kučerová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem diplomové práce je zhodnocení efektivnosti investičního záměru na rekonstrukci budovy hotelu a posouzení jeho dopadu na finanční stabilitu podniku. Podkladem pro tvorbu praktické části je literární rešerše, jejímž obsahem jsou teoretické poznatky z oblasti investičního rozhodování a dlouhodobého financování. Tato část popisuje procesy přípravy a realizace projektů, jednotlivé metody hodnocení efektivnosti investic a charakteristiku možných způsobů financování. Dále zdůrazňuje důležitost respektování rizika při investičním rozhodování. Praktická část se zaměřuje na obecnou charakteristiku firmy a jejího podnikatelského záměru. Velmi důležitou pasáží této části je hodnocení efektivnosti investičního projektu, které proběhne na základě tří variant optimistické, neutrální a negativní. Tyto varianty budou ovlivněny obsazeností hotelu. Zohledněna a podrobněji zkoumána budou i rizika sledované investice, která napomohou k výslednému rozhodnutí o realizaci projektu.
Evaluation of the Effectiveness of Selected Investment and Assessment of Influence on Company's Financial Stability
Keywords: investiční rozhodování; hodnocení efektivnosti investic; analýza rizika; decision-making; effectiveness evaluation of investment; risk analysis