Onemocnění pohybového aparátu koní a jeho vliv na výkonnost. - Mašková, Magdalena (Jihočeská univerzita, 2018)
Onemocnění pohybového aparátu koní patří mezi onemocnění, která z hlediska četnosti významným způsobem zasahují do života koní a v konečném důsledku ovlivňují i celkovou kvalitu chovu. Tato bakalářská práce je zpracována jako literární přehled této problematiky. Součástí práce je také vyhodnocení výskytu onemocnění u jednotlivých skupin nebo kategorií koní na základě dotazníkového šetření. Dotazníkového šetření se zúčastnilo celkem 29 respondentů. 52 % z dotázaných mělo vlastní zkušenosti s onemocněním pohybového aparátu koní, 48 % mělo zkušenosti s cizím koněm. Více než polovina dotázaných preferovala veterinární léčbu. Z průzkumu vyplynulo, že onemocnění pohybového aparátu se vyskytují nejvíce u českého teplokrevníka (62%). Za nejvíce riziková sportovní zaměření bylo zjištěno parkurové skákání (64%). Největší výskyt problémů s končetinami byl zjištěn u koní ve věku od 10 do 20 let (62%). Artróza i podotrochlóza byly polovinou dotázaných označeny za onemocnění snižující výkonnost koně, avšak neznamenající jeho úplné vyřazení z provozu.
Disease of the musculoskeletal system of horses and its impact on performance.
Keywords: koně; pohybový aparát; onemocnění; léčba; horses; locomotive apparatus; diseases; treatment