Marie Žlábková - Höfnerová jako učitelka a osvětářka - Müglová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem diplomové práce bude osobnost Marie Žlábkové - Höfnerové, ženy, která šířila osvětu a myšlenky ženské samostatnosti. Z počátku autorka diplomové práce zmapuje cestu feminismu, stručně světového i českého, jeho české počátky i změny genderových stereotypů, které přinesl. Další část diplomové práce bude věnována celibátu. Nejprve celibátu učitelek jako historickému fenoménu s dosud neznámými regionálními aspekty. Stěžejní část práce bude zasvěcena dosud méně známé osobnosti Marie Žlábkové - Höfnerové, která jako vyučující měla s celibátem osobní zkušenost. Autorka diplomové práce naváže na stávající poznatky o životě této jihočeské osvětové pracovnice. Hlavním materiálem pro tuto práci bude studium pramenů uložených v historických knižních sbírkách Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. Při práci bude využita deskriptivní a zejména biografická metoda. Cílem práce bude doplnit dosavadní vědomosti o postavě Marie Žlábkové - Höfnerové a informovat o jejím přínosu pro společnost
Marie Žlábková - Höfnerová as a teacher and innovator
Keywords: feminismus; celibát; vzdělání; osvětová činnost; feminisms; celibacy; education; public awareness campaigns