Výskyt, početnost a ohrožení ježků Erinaceus europaeus a Erinaceus roumanicus ve městě České Budějovice s využitím termovizní technologie - Stanková, Alena (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce se zabývá zkoumáním výskytu, početnosti a ohrožení ježků na daných lokalitách ve městě České Budějovice. Výzkum probíhal ve dvou parcích mimo centrum města, třech parcích poblíž centra a na třech sídlištích. Pozorovatel se pohyboval po určené trase a v pravidelných intervalech prohlížel své okolí pomocí termovizních binokulárů. Pozorování probíhalo na každé lokalitě jednou za měsíc od června do října. V parcích blízko centra nebyli nalezeni žádní ježci. Početnost ježků v parcích daleko od centra a na sídlištích se lišila - početnost v parcích dosahovala až 83 ježků/km2 a početnost na sídlištích 30-50 ježků/km2. Nebyl zaznamenán žádný zraněný ani uhynulý jedinec. Spolehlivá délka dohledu termovizními binokuláry byla v parcích 100 m, na sídlištích 60 m. Významným faktorem ovlivňujícím efektivitu termovizní technologie při pozorování malých živočichů byla výška a hustota porostu.
Presence, population density and threats to populations of hedgehogs Erinaceus europaeus and E. roumanicus in city České Budějovice with the use of infrared binoculars
Keywords: ježek západní; ježek východní; biotopová preference; početnost; termovizní technologie; European hedgehog; northern white-breasted hedgehog; biotope preference; population density; thermal imaging technology