Srovnání systému sociálního zabezpečení v České republice a na Slovensku, ve vztahu k osobám se zdravotním postižením - Horelicová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2018)
Ve své diplomové práci na téma Srovnání systému sociálního zabezpečení v České republice a na Slovensku, ve vztahu k osobám se zdravotním postižením jsem se zaměřila na srovnání systémů sociálního zabezpečení pro osoby se zdravotním postižením v České republice a na Slovensku. Práce je koncipovaná jako teoretická a rozčleněna do šesti hlavních kapitol. Pro diplomovou práci byly stanoveny dva cíle: ,,Popsat systém sociálního zabezpečení osob se zdravotním postižením v ČR a na Slovensku" a ,,Identifikovat rozdíly v systémech sociálního zabezpečení osob se zdravotním postižením v ČR a na Slovensku". Z výzkumných metod byly využity zejména studium a analýza dokumentů a následně komparace získaných informací. V kapitole zaměřené na sociální zabezpečení v ČR a na Slovensku v letech 1945 1992 jsem se zaměřila zejména na postupný státní paternalismus v oblasti sociálního zabezpečení a pasivní postavení občanů v tomto systému. V souvislosti s mým tématem bylo také důležité zjištění, že socialistický systém sociálního zabezpečení neřešil situaci chudých, nezaměstnaných a zejména pak osob se zdravotním postižením. V závěru této kapitoly jsem se zabývala sociální reformou po roce 1989, která znamenala jednak navrácení zodpovědnosti za vlastní život občanům a také definování a návrhy řešení v socialismu neexistujících sociálních situací. Zajímavé pro mě bylo také zjištění, že právě názorové rozdíly na průběh transformace ekonomiky a sociální reformy mohly být jedním z důvodů, který přispěl k rozpadu Československé federace. Ve třetí a čtvrté kapitole byly popsány systémy sociálního zabezpečení pro OZP v ČR a na Slovensku. V každé z těchto kapitol byly nejprve popsány podmínky nároku na invalidní důchod, způsob posuzování invalidity, způsob výpočtu, výše důchodu apod. Dále byly popsány jednotlivé peněžité příspěvky pro osoby se zdravotním postižením v ČR a na Slovensku, včetně průkazů pro OZP a nakonec také sociální služby pro OZP, jejich druhy, formy, poskytovatelé, financování, hodnocení kvality apod. V páté kapitole a podkapitolách jsem se věnovala komparaci invalidních důchodů, peněžitých příspěvků a sociálních služeb v obou zemích. Při komparaci jsem vycházela z údajů v kapitolách 3 a 4 popisujících oba systémy sociálního zabezpečení pro OZP, z názoru odborníků a vlastních zkušeností. V závěru 5. kapitoly jsem pak zdůraznila hlavní problémy obou systémů a navrhla jejich řešení. Šestá kapitola shrnuje konečné výsledky komparace.
Comparison of the social security system in the Czech Republic and Slovakia in relation to persons with disabilities
Keywords: osoba se zdravotním postižením; sociální zabezpečení; sociální služby; příspěvky; invalidní důchod; posuzování; person with disabilities; social security; social services; allowances; disability pension; assessment