Sestra v podiatrické poradně - Polívková, Hana (Jihočeská univerzita, 2015)
Podiatrická poradna je specializovaná ambulance pro diabetiky, která je zaměřena na komplexní péči, diagnostiku a terapii o pacienty se syndromem diabetické nohy a na osoby s rizikem syndromu diabetické nohy. V současné době je na území České republiky 32 podiatrických ambulancí. Syndrom diabetické nohy můžeme definovat jako ulceraci nebo destrukci tkání nohou převážně u diabetiků, spojenou s neurologickými abnormalitami a s různými stupni ischemické choroby dolních končetin nohou. Jedná se o onemocnění, kterému lze předcházet správnou a důslednou edukací v oblasti péče o nohy. Stěžejním úkolem podiatrické sestry je právě důkladná a opakovaná edukace. Sestra pacienty informuje o prevenci a o správné péči o nohy, ránu a poučí je o vhodné obuvi. Dále sestra ošetřuje defekty na nohou, provádí debridement, ošetřuje končetinu vhodnými lokálními prostředky, zajišťuje screeningová vyšetření, odběry biologického materiálu a v neposlední řadě je pro pacienty psychickou oporou.Ve výzkumné části jsme si stanovili dva cíle. Prvním cílem bylo zjistit, jaká jsou specifika práce sestry v podiatrické poradně. K tomuto cíli byla přiřazena výzkumná otázka Jaká jsou specifika práce sestry v podiatrické poradně? Druhým cílem bylo dozvědět se, jaké informace podávají sestry v prevenci diabetické nohy. Tento cíl jsme zjišťovali výzkumnou otázkou Jaké informace podávají sestry v prevenci diabetické nohy? Po zpracování rozhovorů byl získaný materiál rozdělen do šesti kategorií. První kategorie byla zaměřena na vzdělání sester a rozšířena o podkategorii "Samovzdělávání sester". Dvě sestry absolvovaly Certifikovaný kurz pro podiatrické sestry, jedna je do něj přihlášena a poslední nemá žádné vzdělání v rámci podiatrie. Sestry se vzdělávají především pomocí internetu a docházejí na přednášky. Druhá kategorie popisuje, jaké informace podávají sestry v prevenci syndromu diabetické nohy, kategorii jsme rozdělili na dvě podkategorie, a to péče o nohy a obuv. Většina sester se shodly, že základem prevence je každodenní prohlídka nohou, nechodit bosí a především důkladně pečovat o nohy a nosit vhodnou obuv. V péči o nohy se sestry shodly pouze na odstranění tvrdé kůže a ošetření defektu, ostatní odpovědi byly rozdílné. Zmiňovaly se o sprchování nohy, důkladném vysušení a promazání. Diabetickou obuv doporučují klientům všechny sestry. Kladou důraz, aby si klienti před každým obutím důkladně zkontrolovali obuv a nosili vhodné ponožky. Ve třetí kategorii jsme se zabývali otázkou, co obnáší práce podiatrické sestry. Všechny sestry se jednoznačně shodly, že jejich nejdůležitější činností je opakovaná a důsledná edukace. Mile nás překvapilo, že některé sestry využívají i formu názorné ukázky a dávají klientům informační letáky a brožury. Dále sestry provádějí administrativní činnosti, ošetřují defekt, asistují lékaři a provádějí základní podiatrická vyšetření. Ve čtvrté kategorii jsme se věnovali základním podiatrickým vyšetření. Všechny sestry se shodly, že provádějí fyzikální vyšetření a odběry biologického materiálu. Většina sester dále zajišťuje neurologické a cévní vyšetření. Dvě sestry se zmínily, že klienty posílají na RTG. V páté kategorii jsme zjišťovali, jakých chyb se klienti nejčastěji dopouštějí. Zcela jistě je to špatná péče o nohy, na tomto tvrzení se shodly všechny dotazované. Dále nosí nevyhovující obuv a nevhodné ponožky. V šesté kategorii jsme hodnotili, co klienty se syndromem diabetické nohy nejvíce zajímá. Dle odpovědí sester mají podiatričtí pacienti zájem o zahojení defektu, ptají se, co je příčinou vzniku syndromu diabetické nohy, a nově zachycení diabetici požadují informace o onemocnění diabetes mellitus.
A Nurse in a Podiatry Clinic
Keywords: Sestra; Podiatrie; Syndrom diabetické nohy; nurse; podiatry; diabetic foot syndrome