Analýza změn psychického stavu v důsledku jógových dechových cvičení u adolescentů - Strnadová, Simona (Jihočeská univerzita, 2013)
Ve své bakalářské práci se zabývám vlivem jógových dechových cvičení na změnu psychického stavu u adolescentů. Cílem této práce je zjistit, zda je možné optimalizovat psychický stav adolescentů pouze na základě vědomého dýchání, zda je možné využít prohloubeného dýchání k odbourání napětí a stresu. Právě na adolescenty je v dnešní požitkářské, hektické, uspěchané době kladen velký tlak po všech stánkách. Intervenčním programem jsou adolescenti vedeni k tomu, aby byly schopni využít získané dovednosti ve svém každodenním životě. Výzkumná část pak obsahuje výsledky měření monitorované přístrojem Biofeedback Schulfried a změny psychického stavu pomocí standardizovaných dotazníků STAI. V závěrečné diskuzi analyzuji výsledky zkoumání pomocí grafů a tabulek. Bylo zjištěno, že vlivem dechových cvičení se harmonizuje psychika a snižuje dechová frekvence. Získané výsledky lze použít v oblasti podpory zdraví a prevence.
Analyze of Mental Condition Changes as a Result of Yoga Breathing Exercises at adolescent
Keywords: jóga; dechová cvičení; pránájáma; adolescence; yoga; breathing exercises; pranayama; adolecscence