Benešova vila v Sezimově Ústí v kontextu meziválečné architektury - Fabíková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce Benešova vila v Sezimově Ústí v kontextu meziválečné architektury se věnuje především okolnostem jejího vzniku a postupným realizacím, kterými prošla v souvislosti s jejími dobovými funkcemi. Nejsou opomenuti ani architekti Petr Kropáček a Otakar Fierlinger. Práce se též zaměřuje na vývoj vilové architektury od přelomu 19. a 20. století do meziválečných let, do nichž patří i samotná vila Edvarda a Hany Benešových.
Hana and Edvard Beneš´ Villa in Sezimovo Ústí in the context of the interwar architecture
Keywords: Benešova vila; Sezimovo Ústí; vilová architektura; mediteránní styl; purismus; funkcionalismus; zahradní architektura; Beneš' villa; Sezimovo Ústí; villa architecture; mediterranean revival; purism; functionalism; garden architecture.