Dopady disinhibičního efektu na sociálních sítích - Blažková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce pojednává o disinhibičním efektu a jeho dopadech na sociálních sítích. Jejím cílem je vytvoření dotazníku, který vychází ze Sulerovy teorie disinihibičního efektu, která opírá o 6 faktorů (anonymita, neviditelnost, asynchronicita, solipsistická introjekce, disociační imaginace a minimalizace autority). Tento cíl byl navržen na základě nepřítomnosti podobného dotazníku v České republice. Teoretická část se zaměřuje na komunikaci na sociálních sítích a chování uživatelů. První kapitola blíže představuje jednotlivé sociální sítě, které jsou nejvíce populární jak v České republice, tak ve světě. Dále popisuje komunikaci v kyberprostoru a také samotný disinhibiční efekt, jeho faktory, projevy, příčiny a následky. Druhá kapitola popisuje dynamiku sociálních sítí a třetí kapitola rizikové chování uživatelů, které se zaměřuje především na problematiku kyberšikany, sextingu a sebeodhalování. Praktická část popisuje metodou tvoření dotazníku, který vychází ze Sulerovy teorie disinhibičního efektu. Výzkumný soubor tvoří 367 respondentů, kteří vyplnili finální verzi vytvořeného dotazníku. Výsledný dotazník se skládá ze 4 faktorů disinhibice (anonymity, solipsistické introjekce, asynchronicity a neviditelnosti) a je tvořen 15 položkami.
Impacts of disinhibition effect on social networks
Keywords: disinhibiční efekt; toxická disinhibice; benigní disinhibice; sociální sítě; virtuální komunikace; dotazník; disinhibition effect; toxic disinhibition; benign disinhibition; social networks; virtual communication; questionnaire