Vliv lázeňské léčby na pacienta s Bechtěrevovou chorobou z biopsychosociálního pohledu - Kolaříková, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2011)
Chronické onemocnění se nepříznivě promítá do tělesné, duševní i sociální oblasti pacientů. V tomto směru je lázeňství bráno jako biopsychosociální model cílené intervence. Cílem práce bylo prokázat pomocí objektivních a subjektivních měřících parametrů příznivý vliv balneace na zvýšení rozsahu pohyblivosti páteře a na pozitivní změny v tělesné, duševní a sociální oblasti pacientů s Bechtěrevovou chorobou. Zkoumaný vzorek tvořilo 20 osob, z toho bylo 15 mužů a 5 žen. Na tomto vzorku byly vyslovené hypotézy potvrzeny.
Influence of spa treatment on a patient with Bechterev disease from a biopsychosocial point of view
Keywords: ankylozující spondylitida; Bechtěrevova choroba; lázeňská léčba; balneoterapie; kvalita života podmíněná zdravím; ankylosing spondylitis; Bechterew disease; spa treatment; balneotherapy; health-related quality of life