Problematika synkinéz mimických svalů u periferní parézy lícního nervu - Čechová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce s názvem" Problematika synkinéz mimických svalů u periferní parézy lícního nervu" má za cíl podat ucelený náhled a popsat periferní parézu lícního nervu, dále popsat možnosti fyzioterapie pro prevenci vzniku synkinéz. Periferní obrna lícního nervu bývá poslední dobou velmi častým neurologickým onemocněním. Obličejem vyjadřujeme jak své emoce, tak i náladu, a to ať už vědomě, nebo nevědomě, proto může mít velký vliv i na psychický stav. Nejčastěji se projevuje obrnou mimických svalů, kdy jsou vyhlazeny vrásky na čele. Dochází k oslabení očního víčka, kdy může vzniknout lagoftalmus, je vyhlazena nasolabiální rýha a pokleslý ústní koutek, pacient mívá problémy nafouknout tváře a zapískat. Tím se odlišuje od centrální parézy, jež postihuje pouze dolní větev a projevuje se hlavně spadlým ústním koutkem. Teoretická část zahrnuje ucelený náhled na obrnu VII. hlavového nervu, jeho větvení a anatomii, rozdělení mimických svalů, dále řeší rozdíl mezi periferní a centrální parézou, možnosti vyšetření, terapeutické léčby obrny a popis synkinéz. V praktické části byla využita metoda kvalitativního výzkumu formou 3 kazuistik. U všech pacientů bylo provedeno vstupní a výstupní vyšetření, kdy jsem pacienta vyšetřila pomocí aspekce, palpace, vyšetřila jsem motorickou funkci mimických svalů a vše bylo zaznamenáno do tabulky dle Pietruskiho. Terapie obsahovala aplikaci fyzikální terapie jako solux nebo laser, masáž obličeje, cvičení podle metody sestry Kenny, využití biofeedbacku s vizuální kontrolou v zrcadle. V bakalářské práci bylo dosaženo pozitivních výsledků terapie a nedošlo ke vzniku patologických souhybů. U této diagnózy je léčba individuální a dlouhodobá. Pacient by měl být trpělivý a nevzdávat ji. Každé viditelné zlepšení vede k motivaci pacienta. Dále je důležitá autoterapie, kdy pacient pracuje sám se sebou.
Problems of mimetic muscle synkinesis in peripheral facial nerve palsy
Keywords: Paréza lícního nervu; hodnocení mimických svalů; metoda sestry Kenny; periferní paréza; kazuistika; synkinéza; Facial nerve palsy; mimic muscle evaluation; the Kenny method; peripheral palsy; case study; synkinesis