Fyzioterapie u pacientů s migrenózními bolestmi hlavy za současného využití změny spánkové polohy - Chlubnová, Hana (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá fyzioterapií u pacientů s migrenózními bolestmi hlavy za současného využití změny spánkové polohy. V první části je popsána funkční anatomie krční páteře, klinický obraz, druhy, fáze, spouštěcí faktory a léčba migrén. Následuje popsání základních spánkových poloh. Cílem teoretické části práce bylo popsat klinický obraz migrén, jejich druhy a léčbu včetně možností fyzioterapie migrenózních bolestí. Druhá polovina je věnována praktické části, která je tvořena formou kvalitativního výzkumu. Výzkumný soubor tvoří celkem čtyři respondenti tři pacienti z toho dvě ženy a jeden muž jsou z rehabilitace z Borovan a jedna pacientka z rehabilitace ze Žďáru nad Sázavou. Pro sběr dat byla použita metoda semistrukturovaného rozhovoru, pozorování a subjektivní vjemy pacientů. Hlavním cílem práce bylo zmapovat možnosti fyzioterapie u pacientů s migrenózními bolestmi hlavy. Druhým cílem bylo posoudit efekt fyzioterapie se současnou změnou spánkové polohy. Každý pacient z výzkumného souboru absolvoval osm terapií, plánovaná změna spánkové polohy byla vložena přesně po čtvrté terapii, tedy v polovině celého výzkumu. Výsledky byly posuzovány na základě vstupního a výstupního kineziologického rozboru. Ve všech případech došlo ke zlepšení aktuálního stavu a snížení frekvence migrén, jelikož si pacienti uvědomovali závažnost migrenózních bolestí. Porozuměli, že cvičení v domácím prostředí je velice důležité pro pozitivní výsledek terapií a omezení frekvence migrenózních záchvatů. Nejen cvičení ale i ergonomie pohybu v pracovním prostředí ovlivňovala výsledky terapie. Po provedení změny spánkové polohy lze říci, že rapidní změna ve výsledcích nenastala, což může mít příčinu v krátce trvající změně spánkové polohy. Lze tedy konstatovat, že pravidelné cvičení zlepšuje funkci krční páteře a pacientům se snižuje výskyt migrenózních záchvatů, přičemž změnu spánkové polohy považujeme jako doprovodný preventivní faktor.
Physiotherapy of patients with migraine headaches simultaneously used changes in sleeping positions
Keywords: krční páteř; migréna; spánková poloha; fyzioterapie; Cervical spine; migraine; sleep position; physiotherapy