Konzumerismus a konstrukce identity současných obyvatel České republiky - Jochmannová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem této bakalářské práce je vliv a role konzumerismu na vytváření identity a hodnot současných obyvatel České republiky. V první části této práce vysvětluji charakteristiky ?společnosti produkce ? producer society? a ?společnosti spotřeby ? consumer society? a roli etiky práce v těchto společnostech podle teorie Prof. Zygmunta Baumana, kterou se zabývá ve své knize Work, Consumerism and the New Poor. Dále se pokouším o vysvětlení role práce a konzumního chování na tvorbu identity. V další části této práce zkoumám převážně proměny a vývoj konzumerismu a významu práce pro občany České republiky a jejich identitu od doby plánovaného hospodářství až po současnost. Na závěr se pokouším odpovědět na otázku, zda se Česká republika více přibližuje k Baumanovo pomyslné ?společnosti produkce? nebo ?společnosti spotřeby?.
Consumerism and Identity Construction of Contemporary Inhabitants of the Czech Republic
Keywords: konzumerismus; práce; identita; etika práce; spotřeba; spokojenost; consumerism; work; identity; work ethic; consumption; satisfaction