Hodnota rodiny a manželství - Tesařová, Žaneta (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zabývá popisem a porovnáním pojmu hodnota a aspekty s ním souvisejícími. Práce především reflektuje vnímání hodnoty manželství a rodinného života u mladých nesezdaných lidí v opozici k aspektům seberealizace a nesezdaného soužití. Práce je rozdělena na část teoretickou a empirickou. V teoretické části jsou charakterizovány základní pojmy, především pojem hodnota, který je popsán z hlediska vybraných vědeckých disciplín. Dále jsou zde popsány hodnoty související s manželstvím a rodinným životem, jako je láska a věrnost a značná část práce se zabývá charakteristikou pojmu rodina a manželství z hlediska dějinného vývoje a křesťanského pojetí. Práce v tomto ohledu vychází z dostupné literatury a statistických dat mapujících vývoj na našem území. Hlavním cílem empirického šetření je popsat a analyzovat hodnotu manželství u nesezdaných lidí v opozici k aspektům seberealizace a k možnosti nesezdaného soužití.
The value of family and marriage
Keywords: hodnota; rodina; manželství; nesezdané soužití; seberealizace; value; family; marriage; cohabitation; self-realization