Kardiální selhání v přednemocniční péči - Bednářová, Nicola (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce je na téma kardiální selhání v přednemocniční péči. V teoretické části je popsán převodní systém srdeční a anatomie srdce pro snazší pochopení dějů při kardiálním selhání. Dále jsou popsány jednotlivé typy srdečního selhání, jejich projevy, léčba a komplikace. V praktické části byly stanoveny dva cíle. Prvním cílem bylo zmapovat znalosti a postup zdravotnických záchranářů při levostranném srdečním selhání v posádce rychlé zdravotnické pomoci. Druhým cílem bylo zmapovat znalosti a postup zdravotnických záchranářů při pravostranném srdečním selhání v posádce rychlé zdravotnické pomoci. Bylo provedeno kvalitativní výzkumné šetření technikou strukturovaného rozhovoru. Rozhovory byly vedeny se zdravotnickými záchranáři Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje na oblastních střediscích Tábor a Jindřichův Hradec. Výsledky byly následně kategorizovány do dvanácti kategorií, pomocí kterých se povedlo oba cíle splnit. Výsledky práce vedly k tomu, že bylo zjištěno, že dotazovaní zdravotničtí záchranáři mají dostatek vědomostí o tom, co je kardiální selhání. Dokážou vyjmenovat i jednotlivé typy, ale jednotlivé příčiny už tak dobře neznají. Také s projevy a terapií měli určité problémy a jejich odpovědi se velmi často neshodovaly na základních vědomostech. Zkušenosti s diagnózou kardiálního selhání nemají všichni dotazovaní, ale téměř všichni se shodli, že z této diagnózy mají strach, který je oprávněný. K zamyšlení je skutečnost, že zaměstnavatel doposud nezařadil kardiální selhání v posádce RZP do programu svých školících akcí, aby zmírnil obavy záchranářů a zároveň rozšířil jejich povědomí o tomto onemocnění.
Prehospital emergency care in congestive heart failure patients
Keywords: akutní selhání; chronické selhání; dušnost; převodní systém; srdeční selhání; zdravotnický záchranář; acute heart failure; cardiac conduction; congestive heart failure; chronic heart failure; dyspnea; emergency first responder; paramedic