Zu den morphosyntaktischen und lexikalischen Charakteristika der Konstruktion gelten + zu-Infinitiv im geschriebenen Gegenwartsdeutschen - Bícová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2022)
V němčině existuje mnoho způsobů, jak lze vyjádřit původce děje, anebo se soustředit na děj jako takový. V této bakalářské práci bude zkoumána jedna z těch možností, které nekladou důraz na agens, ale soustředí se na samotné dění. Jmenovitě jde o infinitivní konstrukci gelten + zu-Infinitiv, která slouží jako jedna z parafrází pro vyjádření pasiva. Pro tento výzkum bude využit Deutsches Referenzkorpus (DeReKo), na jehož základě bude provedena podrobná analýza 300 vybraných dokladů.
On the Morphosyntactic and Lexicosemantic Features of the gelten + zu-infinitive Construction in Contemporary Written German
Keywords: sloveso; složený slovesný tvar; infinitivní konstrukce; pasivum; diatéze; pasivní parafráze; gelten + zu-Infinitiv; verb; compound verb; infinitive constructions; passive voice; diathesis; passive voice paraphrases; gelten + zu-Infinitiv