Vybrané faktory ovlivňující produkci masa kuřecích brojlerů - Dupal, Jan (Jihočeská univerzita, 2013)
Drůbeží maso hraje významnou roli ve výživě člověka. Je velmi oblíbené z důvodu relativně nízké ceny i z nutričního hlediska (vysoký podíl bílkovin, nízký podíl tuku), ale i pro snadnou kulinární úpravu. Cílem bakalářské práce bylo vypracovat literární rešerši zaměřenou na intenzitu růstu, jatečnou užitkovost a kvalitu masa kuřecích brojlerů, na vnější a vnitřní faktory, které je ovlivňují, tj. genotyp, pohlaví, výživa a krmení, systém ustájení a mikroklimatické podmínky. V závěru práce je vytvořen souhrn činitelů, které významně ovlivňují produkci kuřecího masa a je zpracován přehled komerčních hybridů chovaných v České republice.
Selected factors that affect broiler chicken meat production
Keywords: drůbeží maso; kuřecí brojler; výkrm; poultry meat; broiler chicken; fattening