Volnočasové aktivity jako prostor k naplňování vybraných potřeb seniorů v rezidenčním zařízení - Blažková, Jana (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem bakalářské práce je zjistit a popsat, jaké potřeby seniorů mohou být naplňovány skrze volnočasové aktivity v pobytovém zařízení a za jakých podmínek. Bakalářská práce se zabývá procesem stárnutí a stářím a změnami s ním spjatými a adaptací na stáří. Dále popisuje potřeby, jejichž saturace je v seniorském věku významná, neboť přispívá ke kvalitnímu životu seniora. Následující kapitola se věnuje specifikům volného času ve stáří. Dále se práce zaměřuje na domov pro seniory a adaptaci seniora na nové prostředí po přestěhování se do domova pro seniory. v neposlední řadě práce hovoří o aktivizačních činnostech v domově pro seniory. Jsou zde popsané druhy aktivizačních činností a potřeby, které je při daných činnostech možné naplňovat. Další podstatnou částí bakalářské práce je náplň práce aktivizačního pracovníka. Teoretickou práci budou ilustrovat příklady z konkrétního zařízení pro seniory.
Leisure activities as a space to meet the selected needs of seniors in a residental facility
Keywords: senior; stáří; stárnutí; potřeby; volný čas; domov pro seniory; aktivizační činnosti; aktivizační pracovník; senior; old age; aging; needs; leisure; retirement home; activating activities; activation worker