Srovnání parlamentních voleb 2017 a 2021 z hlediska volebního chování elektorátu a konečných výsledků - Šlechtová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá parlamentními volbami konanými v letech 2017 a 2021. Cílem práce je porovnat chování voličů, výsledky voleb a volební kampaně, a to jak v každém roce zvlášť, tak i vzájemně mezi oběma roky. První kapitola se věnuje obecně volbám do Poslanecké sněmovny, financování politických stran a přepočtu hlasů na mandáty. Druhá kapitola pojednává o volebním chování elektorátu a její první část je teoretická, zatímco pokračování už se soustředí konkrétně na to, jak se voliči rozhodovali v obou srovnávaných letech. Třetí kapitola shrnuje výsledky voleb a srovnává je s předpoklady, které byly zveřejňovány kratší či delší dobu před termínem voleb a ukazuje "přelévaní" hlasů. V poslední kapitole se lze dočíst o volebních kampaních a jejich porovnání a změnách, které se v průběhu volebního období udály.
The comparison of the Parliamentary elections in 2017 and 2021 in terms of voter behavior and final results
Keywords: Parlamentní volby v České republice; volební chování; volební průzkumy; výsledky voleb 2017 a 2021; volební kampaň.; Parliamentary elections in the Czech Republic; electoral behaviour; election polls; election results in 2017 and 2021; election campaign.