Manželství s cizincem jako brána do Evropské unie - Šuchmanová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá integrací cizinců na území České republiky, zejména po vstupu České republiky do Evropské unie, a to na základě sloučení rodiny občana třetího státu se státním příslušníkem ČR. Tato smíšená manželství mají význam jako ?brána? do Evropské unie. V první části jsou zmíněny základní pojmy a legislativní předpisy, které se této problematiky dotýkají. Jsou zde vysvětleny podmínky, které musí cizinec splnit pro získání pobytu. Dále jsou podrobně popsány různé úrovně pobytových oprávnění, které může cizinec získat z důvodu sloučení s občanem ČR/EU, a následné získání státního občanství ČR. Závěrem práce jsou rozebrány způsoby, kterými cizinci zneužívají institut sloučení rodiny k zajištění vstupu a legálního pobytu na území ČR. Některé případy zneužití institutu sloučení rodiny obcházením zákona s cílem získat na území ČR pobyt jsou v práci jako modelové příklady uvedeny. Cílem této práce je blíže popsat situaci spojenou s příchody státních příslušníků třetích zemí na území České republiky za účelem sloučení rodiny a podat ucelený přehled o problematice zneužívání tohoto účelu k získání pobytového oprávnění a nastínění možných řešení této situace.
A mixed marriage: Gate to the European Union