Konvenční zobrazovací postupy v radiologii se zaměřením na urogenitální systém (výukový program) - Dvořáček, Petr (Jihočeská univerzita, 2007)
V mé práci se zabývám základními vyšetřovacími metodami urogenitálního systému. Jedná se o vylučovací urografii (VUG), cystografii, cystouretrografii, uretrografii retrográdní (ascendentní), histerosalpingografie (HSG), retrográdní (ascendentní) pyelografie a antegrádní (descendentní) pyelografie. Podrobně popisuji indikaci, přípravu a provedení jednotlivých vyšetření. Zároveň usiluji o srovnání užití invazivních a neinvazivních metod diagnostiky urogenitálního systému porovnáváním statistik vybraných nemocnic v Jihočeském kraji za období 2000 až 2006. Moderní radiodiagnostické metody, společně se stávajícími neinvazivními a invazivními metodami diagnostiky urogenitálního systému mají stále své nenahraditelné opodstatnění v algoritmu vyšetření oblasti urogenitálního systému.
Conventional imaging procedure in radiology with a view to urogenital system (the education programe)
Keywords: Urogenitální systém; ultrasonografie; počítačová tomografie; magnetická rezonance; urogenital system; urogenital system; computer tomography; magnetic resonance