Terénní výuka s mezipředmětovými přesahy mezi přírodopisem a českým jazykem a literaturou - Šolcová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2023)
Předložená diplomová práce obsahuje teoretickou a praktickou část. Teoretická část je napsána formou literární rešerše z českých i zahraničních zdrojů týkající se terénní výuky obecně, mezipředmětových přesahů a konkrétních výukových metod, vhodných pro venkovní prostředí. Cílem praktické části bylo vytvořit sérii souhrnných úloh zasazených do venkovního prostředí a následně část z nich evaluovat v praxi. Úlohy obsahují mezipředmětové přesahy mezi českým jazykem a literaturou a přírodopisem a jsou určeny pro žáky 2. stupně základních škol. Ověřování v praxi potvrdilo pozitivní vliv navržených aktivit na dosahování kognitivních cílů u žáků 8. ročníků.
Outdoor education with cross-curricular overlaps between natural history and Czech language and literature
Keywords: terénní výuka; výukové metody; mezipředmětové vztahy; field education; teaching methods; cross-curricular relations