Šlechtění a pěstování sladovnického ječmene v ČR - Panská, Terezie (Jihočeská univerzita, 2022)
Šlechtění a pěstování sladovnického ječmene má v České republice svou nezastupitelnou úlohu. Sladovnický ječmen je šlechtěn a pěstován převážně pro vyprodukování kvalitního zrna, které je stěžejní komoditou pro výrobu tuzemského piva. Na kvalitu a výnos sladovnického zrna jsou kladeny čím dál větší nároky, vlivem stoupající úrovně "Českého piva". Cílem této bakalářské práce je zhodnotit kvalitu sladovnického ječmene v České republice v letech 2010-202. Dále shromáždit a zhodnotit poznatky o šlechtění a pěstování sladovnického ječmene v České republice. Práce je vytvořena formou literární rešerše a podpořená výsledky ÚKZÚZ a Českého statistického úřadu za uvedené období. První část literární rešerše je zaměřená na šlechtění ječmene a vývoj nových odrůd, tedy na zabezpečení genetického vlivu na výslednou kvalitu a výnos předního zrna sladovnického ječmene. Navazující pěstování zahrnuje popis vývoje technologií, které se rovněž podílejí na kvalitě a výnosu finální produkce. Závěrečná část bakalářské práce je věnována shrnutí výsledků šlechtění a pěstování za uvedené období, které prokázaly nenahraditelné uplatnění a produktivní vývoj této obiloviny.
The malting barley breeding and growing in the Czech Republic
Keywords: sladovnický ječmen; šlechtění; pěstování; kvalita sladovnického ječmene; odrůda; malting barely; breeding; cultivation; quality of malting barley; variety