Projevy psychické deprivace u dětí s kombinovaným somatickým postižením a její odraz ve výtvarném projevu - Klozová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Jako stěžejní motiv své diplomové práce jsem si zvolila téma Projevy psychické deprivace u dětí s kombinovaným somatickým postižením a její odraz ve výtvarném projevu Toto téma jsem si vybrala záměrně, protože mě velmi zajímalo, zda se u dětí s tělesným handicapem, co většinu života tráví za zdmi ústavu s podobně postiženými jedinci, nějak projevuje psychická deprivace a zda má vliv na jejich kresbu. Hlavním cílem této práce bylo zjistit, zda se u dětí s tělesným postižením vyskytuje psychická deprivace, bezprostředně spojená s jejich primárním postižením a životem za zdmi ústavu mezi stejně handicapovanými jedinci. Domnívám se totiž, že tato problematika ještě není dokonale prozkoumána. V úvodní části diplomové práce jsem se věnovala popsání problematiky psychické deprivace a tělesného postižení a nastínila v několika kapitolách techniky arteterapie. V praktické části jsem si za cíl výzkumu stanovila analýzu výkresů a koláží a to, jakým způsobem se v jejich výtvarné tvorbě psychická deprivace projevuje. Zkoumala jsem hlavně tři druhy základních kresebných testů: Test postavy, Baum test - test stromu a Test domu Některé děti ještě kreslily nebo dělaly koláže na téma ''Já a můj svět'', ''Sněhurka a sedm trpaslíků'' a ''Šípková Růženka''. Vyhodnocovala jsem podle Blatruschova a Ogdonova Testu figury a podle klasického Kochova Baum testu. Na základě charakteru výzkumného záměru a povaze dostupných dat, jsem zvolila kvalitativní metodologický přístup, který jsem opřela o následující techniky sběru informací: Analýzu osobních dokumentů (výtvarné tvorby dětí s tělesným postižením), kterou dokumentují vypracované případové studie. Uvedenou bakalářskou práci mohou využít arteterapeuté, speciální pedagogové, psychologové, ale také studenti speciální pedagogiky a jiných zdravotně sociálních oborů.
Manifestations of psychical deprivation of children with combined somatic disablement and its manifestations in this art
Keywords: Psychická deprivace Tělesné postižení Dětská kresba Kresebné testy Arteterapie; Psychical deprivation Physical handicap childrens drawings Drawing tests Art therapy