Prevence hluboké žilní trombózy v ošetřovatelské péči - Chmelíková, Hana (Jihočeská univerzita, 2012)
Anotace Hluboká žilní trombóza vzniká při zpomalení krevního toku způsobeným nedostatečným pohybem a například i nedostatkem tekutin. Dále vzniká změnami srážlivosti krve, kde bývá tendence k tvorbě trombu, a třetím mechanismem vzniku hluboké žilní trombózy je poškození endotelu cévy, například zánětem či úrazem. Nejčastěji hluboká žilní trombóza postihuje žíly dolních končetin. Prevence v ošetřovatelské péči zahrnuje aplikaci nízkomolekulárního heparinu, bandáže dolních končetin, časnou mobilizaci klienta, hydrataci klienta a další. Tématem mé bakalářské práce je ?Prevence hluboké žilní trombózy v ošetřovatelské péči?. V této práci jsem se zaměřila na to, jaké postupy a opatření sestry aplikují u klienta v prevenci hluboké žilní trombózy, zdali klienti znají ovlivnitelné faktory hluboké žilní trombózy a dodržují opatření v prevenci hluboké žilní trombózy i v domácí péči. Téma je zpracované na podkladě odborné literatury, spolu s odbornými články a internetovými zdroji. Kvalitativní výzkum byl zpracován na podkladě rozhovoru a obsahuje dvě části. První výzkumný soubor tvořili klienti interního oddělení a druhým výzkumným souborem byly sestry pracující na interním oddělení. Ke sběru dat byl zvolen u obou výzkumných souborů hloubkový rozhovor. U klientů tvořil rozhovor dvě fáze. Výzkumné otázky byly zodpovězeny na podkladě rozhovorů, které byly přepsány a pro větší přehled byly odpovědi respondentů rozepsány v kategorizaci dat výzkumného šetření. Z výsledků šetření lze soudit, že sestry u klientů, kteří mají zvýšené riziko hluboké žilní trombózy, aplikují nezbytné postupy a opatření k prevenci hluboké žilní trombózy. Ovlivnitelné faktory vzniku hluboké žilní trombózy znají převážně ti klienti, kteří se s tímto onemocněním již setkali nebo o něm byli dobře poučeni. Dodržování postupů k prevenci hluboké žilní trombózy v domácí péči berou klienti za samozřejmost a to, o čem byli sestrou a lékařem poučeni, se snaží dodržovat.
Prevention of deep Venous Thrombosis in nursing Care
Keywords: Trombóza; Prevence; Sestra; Pacient; Ošetřovatelská péče; Thrombosis; Prevention; Nurse; Patient; Care