Rytmické doprovody říkadel a písní pro mateřskou školu - Fillová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2013)
Teoretická část bakalářské práce se zabývá rytmickým cítěním a možnostmi jeho podpory v mateřské škole, zejména hrou na tělo a instrumentálními činnostmi s využitím říkadel a lidových písní. V praktické části je vypracován program rytmických doprovodů k říkadlům a lidovým písním s postupnou náročností pro věkově smíšenou třídu mateřské školy. Program byl realizován ve skupině dětí ve věku 3 - 5 let. Dětmi byl přijat pozitivně, jeho náročnost byla přiměřená vzhledem k věku dětí. K vytvořenému programu jsou v závěru práce připojena metodická doporučení.
Rhythm Accompaniments of Rhymes and Songs for Kindergarten
Keywords: rytmické cítění; hra na tělo; instrumentální činnosti; dětské hudební nástroje; říkadlo; lidová píseň; mateřská škola; rhythmical feeling; body game; instrumental activities; children?s musical instruments; nursery rhymes; folk songs; kindergarten