Analýza spokojenosti zákazníka vybrané maloobchodní prodejny - Brathová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem bakalářské práce je zjistit míru spokojenosti zákazníka vybrané maloobchodní prodejny s nákupní atmosférou prodejny a s celkovým nákupem a na základě analýzy navrhnout opatření na zlepšení. Informace byly získány dotazováním a osobním pozorováním v prodejně. Následně byla data zpracována a vyhodnocena.
Analysis of costumer's satisfaction with a retail store
Keywords: zákazník; maloobchod; nákupní prostředí; nákupní atmosféra; marketingový výzkum; customer; retail; shopping environment; shopping atmosphere; marketing research