Komparace forem ústavní a náhradní rodinné péče v České republice a ve Francii - Korálová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá širokou problematikou náhradní rodinné a ústavní péče. Cílem této práce je porovnat jednotlivé formy náhradní rodinné péče v České republice a ve Francii a kriticky zhodnotit výhody a nevýhody této péče v obou zemích. Celá práce se rozdělena do tří částí, z nichž první, zaměřená na situaci v České republice, a druhá, zaměřená na situaci ve Francii, jsou především výkladové a podrobně popisují právní rámec alternativních forem rodinné péče. Třetí část obsahuje samotnou komparaci jednotlivých forem péče a hodnotí a porovnává jejich výhody a nevýhody. Práce obsahuje francouzsky psané resumé a dvojjazyčný glosář.
Comparison of the Alternative Forms of Family Care in the Czech Republic and in France
Keywords: Dítě; osvojení; pěstounská péče; ústavní výchova; soud; rodina; zákon o rodině; rodičovská zodpovědnost.; Child; adoption; foster care; institutional care; court; family law; parental responsibility.