Srovnání flóry rekultivovaných a sukcesních ploch na pískovnách v CHKO Třeboňsko - Radošová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá srovnáním flóry mezi rekultivovanými plochami a plochami ponechanými sukcesi na pískovnách v CHKO Třeboňsko. Tato chráněná krajinná oblast se nachází na území Jihočeského kraje. Mapované pískovny leží v nivě řeky Lužnice mezi městy České Velenice a Veselí nad Lužnicí. Těžba štěrkopísku v této oblasti začala kolem roku 1949 a na určitých místech trvá dodnes. Jakákoliv těžba narušuje ráz a strukturu krajiny, proto se provádí určitá opatření, která vedou k její obnově. Cílem práce je podchytit aktuální složení vegetace na vybraných plochách a srovnat, jak tyto dva typy obnovy krajiny působí na biologickou rozmanitost.
Comparison of the flora of recultivated and succession influenced areas at sandpits in Třeboňsko Protected landscape area
Keywords: pískovna; rekultivace; sukcese; biologická rozmanitost; vegetace; sandpit; recultivation; succession; biological diversity; vegetation