Hodnocení výkonnosti starokladrubských koní - Ignatova, Natalia (Jihočeská univerzita, 2015)
Chov koní byl vždy upřednostňován nad ostatní odvětví chovu zvířat. Starokladrubští koně, chovaní v České Republice více než 400 let, jsou jedním z nejstarších plemen koní. Je to autochtonní plemeno, které zařazené do genetických živočišných zdrojů. Cílem diplomové práce bylo zhodnotit výsledky zkoušek výkonnosti u starokladrubských koní. Materiálem byli potomci otců, kteří působili v plemenitbě v letech 1994 2014. Práce sleduje pět ukazatelů spolehlivost v tahu, ovladatelnost spřežení, maraton, mechanika pohybu, přiježděnost a celková výkonnost. Zkoušky výkonnosti jsou důležitým faktorem při výběru jedinců k plemenitbě a také jsou jedním z podkladů pro stanovení kontroly užitkovosti koní. Důraz byl kladen na rozbor sledovaných ukazatelů a popř. z hodnocení mechaniky pohybu, která je pro starokladrubské koně velmi významná. Kmeny Rudolfo, Romke a Siglavi Pakra zastoupený malým počtem jedinců a jejich hodnot jsou považovaný jako orientační. Největší počet klisen, které absolvovaly zkoušky výkonnosti, se řadí ke kmenům Generalissimus v barvě bělouše a Solo a Sacramoso v barvě vrané. Nízké hodnoty variačního koeficientu zjištěné u všech skupin klisen ukazují na značnou vyrovnanost výsledků. Z výsledků vyplynulo, že u starokladrubských klisen v mechanice pohybu při porovnání barevných variant nejvyšších známek dosahoval kmen Generalissimus. Vzhledem k menšímu počtu plemenných hřebců, jsme v hodnocení porovnávali pouze jejich barevnou variantu. Z nízkého variačního koeficientu vyplývá, že výkonnost hřebců dosahovala vysokých ohodnocení. Při porovnaní výsledků klisen a hřebců jsme zjistili, že hřebci vynikali ve všech hodnocených disciplínách nad klisnami.
Performance evaluation of Oldkladruby horses
Keywords: starokladrubský kůň; výkonnostní zkoušky; mechanika pohybu; Oldkladruby horse; performance testing; mechanics of movement