Prostorová diferenciace výskytu sebevražd ve světě - Vejbor, Matěj (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem prostorové diferenciace výskytu sebevražednosti ve světě. Sleduje vliv ekonomických, sociálních a kulturních ukazatelů na výskyt sebevražd a propojuje je v prostorovém rozmístění. Rovněž se také zabývá rizikovými faktory, které jsou charakteristické pro jednotlivé regiony. K hodnocení jsou použity kvantitativní statistické údaje, které jsou převzaty od Světové zdravotnické organizace (WHO). Cílem je nalezení hlavních determinantů a příčin výskytu sebevražd, interpretovat prostorové rozdíly a pokusit se nalézt hlubší příčiny tohoto jevu.
Worldwide spatial differentiation of suicide rate
Keywords: míra sebevražednosti; rozmístění; regionalizace; sociálně patologický jev; suicide rate; regions; regionalization; socially pathological phenomenon