Estetika amatérské fotografie. Případová studie fotoklubu Písek. - Pecholtová, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Přibližně od 70. let minulého století se obrátila pozornost řady sociálních a humanitních vědců směrem od ?vysoké? kultury ke kultuře populární. Nedílnou součástí tohoto obratu byl i rostoucí zájem o oblast amatérské, rodinné a populární fotografie. Cílem bakalářské práce je vymezit hranice amatérské, rodinné respektive populární fotografie, postihnout vkus fotografů amatérů a způsob, jakým jejich estetické cítění ovlivňuje jejich amatérskou tvorbu. V neposlední řadě se pokusíme přijít na to, jaké změny s sebou v této souvislosti přinesla digitální technologie. Práce bude teoreticky vycházet z některých kritických reflexí amatérské fotografie (R. Barthes, P. Bourdieu, S. Sontagová, V. Flusser) a metodologicky bude založena na rozhovorech s fotografy amatéry, na interpretaci jejich fotografické tvorby a na studiu příruček pro fotografy amatéry.
Aesthetic of popular photography. The case study of the photoclub Písek.