Chování lam (Camelidae) v zoologických zahradách - Jindrová, Nela (Jihočeská univerzita, 2016)
Lamy (Lama spp.) z čeledi velbloudovitých (Camelidae) se přirozeně vyskytují v Jižní Americe, konkrétně ve státech Chile, Peru, Bolívie a Argentina. Lamy patří k častým chovancům zoologických zahrad, zookoutků a soukromých chovatelů, ať už se jedná o domestikované druhy jako, je lama krotká (Lama guanicoe f. glama) či alpaka (Lama guanicoe f. pacos), anebo o volně žijící druhy lama guanako (Lama guanicoe) nebo vikuně (Vicugna vicugna). Cílem bakalářské práce bylo posouzení chování lam ve specifických podmínkách expozice a především pak posouzení časoprostorových aspektů denního chodu jejich chování. Práce se uskutečnila v Zoologické zahradě Jihlava, kde chovají ve společném výběhu pět lam guanako ve složení jeden samec a čtyři samice. Byla použita metoda přímého pozorování. Lamy byly pozorovány od 8. července do 19. září 2015 ve vybraných deseti dnech v celkovém rozsahu 90 hodin. Byly pozorovány jejich aktivity ve čtyřech sektorech jejich výběhu. Celkem bylo hodnoceno pět aktivit. Hodnotil se i jejich výskyt v jednotlivých sektorech. Ze zjištěných dat vyplynulo, že lamy se nejčastěji vyskytovaly v jejich domku, kde jejich aktivita nebyla známa, a poté se často vyskytovaly i v sektoru tři, který je zčásti zastíněný. Z aktivit konaných mimo domek, bylo nejpreferovanější ležení a poté příjem potravy. Je pravděpodobné, že jejich chování bylo ovlivněno loňskými letními extrémními klimatickými podmínkami, proto strávily nejvíce času v domku a v zastíněném sektoru tři.
Behaviour of lamoids (Camelidae) in ZOOs
Keywords: etologie; lama; Lama guanicoe; zoologická zahrada; ethology; Lama; Lama guanicoe; Zoological Garden