Doprovázení umírajících v domovech pro seniory se zapojením prvků hospicové péče - Valášková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá doprovázením umírajících v domovech pro seniory s ohledem na využívání prvků hospicové péče. Na začátku popisuje rozdíl v poslání domovů pro seniory a hospiců. Dále již vychází z teoretických poznatků v literatuře a definuje umírání, reakce umírajícího na sdělení o jeho zdravotním stavu, potřeby umírajícího, péči o rodinu umírajícího a zapojení multidisciplinárního týmu, smrt a péči o pozůstalé. Ve druhé polovině je popsán výzkum, který byl zaměřen na zjištění, zda a jakým způsobem mají jednotlivé domovy pro seniory ve svých vnitřních pravidlech zpracováno téma doprovázení umírajících. Poslední kapitola vychází z předchozích a nabízí osnovu pro tvorbu vnitřního pravidla pro doprovázení umírajícího.
Accompanying of Dying People in Retirements Homes Including the Elements of Hospice Care
Keywords: domov pro seniory; doprovázení; doprovázející; hospic; hospicová péče; umírající; smrt; potřeby umírajícího; zdravotní stav; péče o rodinu umírajícího; vnitřní pravidlo; retirements homes; accompanying; companion; hospice; hospice care; dying; death; needs of a dying man; health state; care for the family of a dying man; internal rule