Proměny současné české rodiny z pohledu matek - Majerová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce Proměny současné české rodiny z pohledu matek se věnuje zásadním změnám, kterými dnešní rodiny prošly a prochází, a názorům matek na současnou proměňující se rodinu. Teoretická část práce se zabývá historií a současným stavem českých rodin. V této části jsem čerpala z publikací reflektující vývoj české rodiny, ze sociologických koncepcí vymezující základní proměny rodiny a ze sociologických studiích zabývajících se aktuálními trendy v rodinném životě. Empirická část práce je postavena na kvalitativním sociologickém výzkumu, který se snaží ukázat, jak dnešní matky pohlíží na proměny současné české rodiny. Mezi hlavní témata rozhovorů bylo zařazeno nesezdané soužití, fenomén singles a bezdětné páry, svobodné matky a otcové na rodičovské dovolené.
The changes of a current Czech family from the mothers´ point of view
Keywords: proměny rodiny; manželství; nesezdané soužití; singles; svobodné matky; otcové na rodičovské dovolené; changes of family; marriage; cohabitation; singles; single mothers; fathers taking care of their children