Porovnání rekultivovaných a sukcesních ploch z pohledu rostlinné diverzity na vybraných hydrosystémech Třeboňské pánve Suchdolské pískovny. - Zaoralová, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá porovnáním rekultivovaných a sukcesních ploch z pohledu rostlinné diverzity na vybraných hydroekosystémech Třeboňské pánve, v oblasti Suchdol nad Lužnicí. Mapované pískovny Cep, Cep I, Tušť a Františkov leží v nivě řeky Lužnice. Zdejší těžba štěrkopísků začala v 50. letech 20. století a na některých místech trvá dodnes. Každý těžební zásah do krajiny vede k rozsáhlým škodám, které je třeba napravit. Cílem práce je zaznamenat a porovnat jednotlivé plochy na pobřeží vytěžených pískoven, na kterých byla provedena rekultivace nebo byly ponechány "řízené" sukcesi.
The comparison of restorated and successional areas from the point of view ofthe plant diversity - Suchdol sandpit lakes, Třeboň Basin Area
Keywords: pískovna; sukcese; rekultivace; vegetace; sand pit; succession; restoration; vegetation