Prevalence nadváhy a obezity u žáků na 2. stupni ZŠ v regionu Berounsko. - Steigerová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2016)
Ve své bakalářské práci jsem se věnovala tématice nadváhy a obezity u žáků na II. stupni ZŠ v regionu Berounsko. Tato oblast pozornosti je v posledních letech velmi diskutována, a to nejen pro narůstající čísla ve statistických studiích, jako i pro nové hrozby v oblasti nedostatečného pohybu, nevhodného stravování a jiných společenských vlivů obecně. V praktické části jsem sbírala antropometrická data z měření žáků na 11 základních školách. Celkově bylo změřeno 191 žáků při vydaných 685 dotaznících. K hodnocení podílu žáků vyjímajících se svou hmotností z tabulek rozmezí normy byla použita metoda Body Mass Index. Bylo zjištěno 6 žáků s obezitou a 14 dětí s nadváhou. Více jak polovina žáků z měřeného souboru byla v pásmu normy.
The prevalence of overweight and obesity at Secondary School Pupils in the Region in Berounsko.
Keywords: Nadváha; obezita; prevalence; pubescence; Overweight; Obesity; Prevalence; Pubescence