Velevrubovití (Unionidae) v CITES - Hnídková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce vyhodnocuje mezinárodní obchod s druhy čeledi Unionidae od roku 1987 do roku 2015. Druhy čeledi Unionidae jsou zapsány na seznamu mezinárodní úmluvy CITES. Většina (26 druhů z 12 rodů) je zařazena do přílohy I úmluvy CITES, pouze tři druhy (Cyprogenia aberti, Pleurobema clava a Epioblasma torulosa rangiana) jsou v příloze II. Jedná se především o endemity USA, případně USA a Kanady. Většina se vyskytuje pouze v jednom až dvou tocích, často pouze v určitém úseku řeky. Tyto druhy jsou hostitelsky specifičtí. Někteří z nich jsou vázaní pouze na jeden rod či druh ryby. Z hlediska obchodu se s druhy čeledi Unionidae obchodovalo v následujících formách: lastury, vyřezávané lastury, deriváty, živí jedinci a exempláře. Nejvíce se obchodovalo s druhy Dromus dromas, Pleurobema clava, Cyprogenia aberti a Conradilla caelata. Nejčastěji se obchodovalo s lasturami jedinců, jejichž původ se datuje před zařazením druhů čeledi Unionidae do CITES, a to pro komerční účely. Tito jedinci měli většinou neznámý původ, a pokud byla země původu uvedena, šlo o Spojené státy americké. Nejčastějšími místy exportu byli Hongong a Filipíny, nejčastějšími místy importu USA.
Freshwater mussels (Unionidae) v CITES
Keywords: Unionidae; mezinárodní obchod; vývoz; dovoz; účel; zdroj; Unionidae; international trade; export; import; purpose; source