Domácí násilí z pohledu studentů Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity - Tuzová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá problematikou domácího násilí. V současnosti se o domácím násilí hovoří stále častěji, osvěta je však vždy výrazným přínosem, jelikož stereotypní představy ve společnosti neustále přetrvávají. Často jsou jednou z překážek, v jejichž důsledku je znemožněna eliminace sociálně patologického jevu. V teoretické části práce popisuji současný stav, formy, znaky, průběh a nejčastější mýty a předsudky veřejnosti o problematice domácího násilí. V závěru teoretické části se zaměřuji na prevenci sociálně patologického jevu a pomoc obětem. Pro diplomovou práci byly stanoveny tři následující hypotézy: H1: "Studenti ZSF JČU vnímají agresora jako iniciátora domácího násilí." H2: "Studenti ZSF JČU vnímají agresora jako nevzdělaného." H3: "Studenti ZSF JČU jsou přesvědčeni, že domácí násilí se častěji vyskytuje u jiného etnika." V empirické části nejprve charakterizuji výběrový soubor. Do výzkumu se zapojilo celkem 512 studentů. Z toho 450 žen a 62 mužů. Jednalo se o studenty bakalářských a magisterských studijních programů Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity denní i dálkové formy studia a různé věkové kategorie. Výzkumné šetření probíhalo metodou kvantitativního výzkumu, pomocí dotazníkového šetření s využitím sémantického diferenciálu. Studenti tak měli možnost zaznamenat jejich pozitivní či negativní pohled na oběť a pachatele, popř. zůstat nestrannými. Cílem práce bylo zjistit názory a postoje studentů ZSF JČU na oběť a pachatele domácího násilí. Nejčastěji vnímají studenti oběť jako submisivní, introvertní, ustrašenou ženu, které násilí nevyhovuje. Pachatele vnímají jako dominantního jedince se sklony k žárlivosti. Stanovená hypotéza H1 se potvrdila. Hypotézy H2 a H3 se nepotvrdily a v důsledku toho byly přijaty hypotézy alternativní.
Domestic violence from the perspective of students attending the Faculty of Health and Social Sciences at University of South Bohemia
Keywords: agresor; domácí násilí; názory a postoje; oběť; pachatel; vnímání oběti a pachatele.; aggressor; domestic violence; opinions and attitudes; perception of victim and perpetrator; perpetrator; victim.