Práce s krajinným motivem ve výtvarné výchově na 1. stupni ZŠ - Bečvářová, Laděna (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce na téma Práce s krajinným motivem ve výtvarné výchově na prvním stupni ZŠ se skládá z části teoretické a projektové. První kapitola teoretické části práce bude zaměřena na krajinu a její proměny v jednotlivých obdobích dějin výtvarné kultury. Zejména se zaměříme na výtvarné slohy a směry, ve kterých sehrávalo téma krajiny nejvýraznější roli. Cílem bude přehledný a věcný popis vývoje krajiny z perspektivy výtvarného umění a představení práce předních tvůrců krajin tak, aby zpracovaná kapitola efektivně sloužila k prohloubení poznatků v této oblasti pedagogům 1. stupně ZŠ. Následující kapitola bude věnována vzdělávacímu obsahu, konkrétně Rámcovému vzdělávacímu programu v souvislosti s tématikou krajiny ve výtvarné výchově na 1. stupni ZŠ. Další kapitola přiblíží a zmapuje ve třech podkapitolách publikace a dokumenty, tedy didaktické materiály, metodické a námětové příručky, jež pracují s uvedeným námětem, poslední podkapitola teoretického partu osvětlí metodiku výtvarně-projektového vyučování. Projektová část představí praktické uchopení tématu krajiny ve výtvarné výchově na 1. stupni ZŠ, tedy výtvarnou řadu o šesti lekcích určených pro výuku VV na 1. stupni ZŠ vystavěných na historii výtvarného krajinářství.
Working with the Landscape Motif in Art Education at Primary School
Keywords: Krajinný motiv; výtvarné krajinářství; historie výtvarného krajinářství; krajináři.; Landscape motif; Art landscape depiction; history of Art landscape depiction; landscape artists.