Strukturní a hydrologické poměry skalních mís České Kanady - Kubová, Alena (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zabývá skalními mísami v přírodním parku Česká Kanada. Teoretická část se zabývá výzkumem skalních misek v České republice a v zahraničí. Praktická část se zabývá skalními bloky zájmového území. Popisuje geologicko-geomorfologické prostředí a snaží se najít rozdíly u bloků se skalními mísami a bez nich (např. přítomnost puklin, nadmořská výška, charakter terénu, tvar kamene apod.). Bylo zjištěno, že pro vznik skalních misek je důležitá morfologie skalních bloků, na nichž musí existovat horizontální plocha. Dále se zabývá vlastnostmi vody ve vybraných mísách, vztahu převislých stěn ke směru převládajícího větru. Byla zjištěna korelace mezi převisy a větrem, kdy severozápadní až západní vítr koreluje s tvorbou převisů na východní straně mís. Voda v mísách na Čertově kamenu lokalizovaném v osluněné holé krajině vykazuje významně odlišné vlastnosti v porovnání s vlastnostmi vod v ostatních studovaných mísách nacházejících se v zalesněném prostředí.
Structural and hydrological characteristics of weathering pits in Česká Kanada
Keywords: skalní mísa; Česká Kanada; vlastnosti vody; weathering pit; Česká Kanada; water properties