Porod versus strach a úzkost - Kostková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce je teoreticko empirická a je zaměřena na prožívání úzkosti a strachu u rodiček během porodu. Teoretická část začíná historií babictví a historií psychoprofylaxe. Dále je definován porod, jsou popsány fyzické i psychické změny v jednotlivých dobách porodních a psychika ženy při porodu. Následuje kapitola o obecné charakteristice strachu a úzkosti, jejich projevy a důsledky. V další části jsou popsány důvody, možné projevy a následky prožívání strachu a úzkosti v těhotenství a jejich možný vliv na porod, na kterou navazuje kapitola, jak předcházet a řešit prožívání strachu a úzkosti. Ke konci teoretické části je kapitola o individualitě rodiček a možnostech volby porodu. Teoretická část je zakončena kapitolou, kde shrnuji specifika práce porodní asistentky na porodním sále. Výzkumná část této bakalářské práce byla zaměřena na zjištění, do jaké míry prožívají rodičky strach a úzkost během porodu a jaké důvody uvádějí jako příčiny prožívání svého strachu a úzkosti. Zjišťovali jsme, zda existují nějaké závislosti v prožívání strachu a úzkosti u rodiček a zda je možné předem odhadnout, které ženy budou více prožívat strach a úzkost během porodu. Pokusili jsme se zjistit, co pomáhá rodičkám tyto pocity strachu a úzkosti odstranit nebo mírnit a zda je tedy možné pocitům strachu u rodiček předcházet nebo je alespoň mírnit. Dále jsme zjišťovali, jakým způsobem získávají rodičky informace o těhotenství a porodu a které informace pokládají za nejpřínosnější. A zda přítomnost partnera u porodu může ovlivnit jeho prožívání.
Labour versus fear and anxiety
Keywords: Porod Strach Úzkost Psychický stav Rodička; labour fear anxiety mental condition women in childbed