Programy etické výchovy pro starší školní věk v České republice - Trojanová, Zita (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se věnuje programům etické výchovy pro starší školní věk v České republice. První část práce charakterizuje etickou výchovu a její historické vycházení včetně popisu základních etických pojmů. Dále popisuje etickou výchovu a její místo v základním vzdělávání. V závěru první části je charakterizován vývoj dítěte staršího školního věku a mravní vývoj člověka. Druhá část se zabývá charakteristikou tří programů etické výchovy pro starší školní věk v České republice, které jsou používány ve formálním vzdělávání. Těmito programy jsou Etická výchova, Filozofie pro děti a Etické dílny. Každý z programů má své specifické pojetí. V závěru této části práce je uvedeno stručné srovnání těchto programů.
Programs of ethics education for older school age in Czech republic
Keywords: etika; morálka; výchova; etická výchova; starší školní věk; mravní vývoj; Filozofie pro děti; Etické dílny; ethics; morality; education; ethics education; older school age; moral development; Philosophy for children; Ethics workshop