Metodika provádění tandemových seskoků s tělesně postiženými - Brácha, Jan (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem mé bakalářské práce bylo ověření možnosti provádění seskoků s tělesně postiženými, zejména s ohledem na zdravotní možnosti a sociální dopad této formy integrace tělesně postižených osob. Konkrétním výstupem práce je vytvoření metodiky tandemových seskoků s tělesně postiženými. Na základě informací z odborné literatury, konzultací s lékaři a odborníky v oblasti parašutismu jsem získal podklady pro praktickou realizaci tandemových seskoků a pro provedení následného kvalitativního výzkumu. V praktické části práce jsem provedl tandemové seskoky s postiženými s různými typy vad, abych ověřil teoretické předpoklady. Též jsem realizoval výzkumné šetření s tandemovými pasažéry z řad tělesně postižených pro získání informací o sociálním dopadu této sportovní aktivity na jejich život. Poznatky této práce budou využity pro zdokonalovací výcvik tandempilotů, aby byli připraveni pro provádění tandemových seskoků s tělesně postiženými pasažéry.
Methodology for performing tandem skydive with disabled person
Keywords: tandemový seskok; tělesně postižení; metodika; parašutismus; tandem jump; physically handicapped people; methodics; skydiving