Imunitní geny v tukovém tělese klíštěte Ixodes ricinus - Kalinová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce se zaměřuje na imunitní geny v komplexu vzdušnice/tukové těleso klíštěte Ixodes ricinus. První experimentální část zkoumá nejvíce exprimované imunitní geny z transkriptomu polonasátých samic. Následně byla studována exprese vybraných genů po mikrobiální infekci. Druhá experimentální část zahrnuje in vitro fagocytózu tří modelových patogenů po RNAi genu pro Cactus 1, který působí jako negativní inhibitor imunitní Toll dráhy. Výsledky fagocytózy byly porovnány s kontrolní skupinou GFP.
Immune genes in the fat body of the tick Ixodes ricinus
Keywords: klíště; Ixodes ricinus; tukové těleso; imunitní geny; vrozená imunita; transkriptom; Toll dráha; Cactus1; RNAi; fagocytóza; tick; Ixodes ricinus; fat body; immune genes; innate immunity; transcriptome; Toll pathway; Cactus1; RNAi; phagocytosis