Pokousání psem u dětí a mládeže v Jihočeském kraji - Pflegerová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2010)
Pokousání psem je v dnešní době stále aktuálnějším problémem. Je to dáno nárůstem počtu domácích mazlíčků. Nejčastěji jsou napadeny děti a staří občané. Psí pokousání je způsobeno především špičáky a trháky. Podle intenzity stisku čelistí se zranění projevuje jako otisky, oděrky, pohmoždění s krevními výrony nebo jako bodné rány. Při silném stisku čelistí nelze vyloučit ani amputaci především prstů ruky, nosu a ušního boltce. Poranění způsobená psím kousnutím mají nejčastěji tržně - zhmožděný charakter. U starších dětí bývají při napadení psem nejčastěji postiženy končetiny, a to především končetiny horní. Druhé místo v četnosti poranění a úrazů způsobených psem zaujímají poranění hlavy a krku, za nimiž následují úrazy trupu. U dětí do 4 let představují poranění hlavy a krku až 2/3 všech úrazů vzniklých pokousáním psem. Tyto následky mohou být celoživotním traumatem. Proto je třeba tuto problematiku nepodceňovat a předcházet napadení psem. Cílem bakalářské práce bylo zjistit a porovnat počet případů napadení psem u dětí a mládeže ve městech a obcích v rámci Jihočeského kraje. Cíl práce byl naplněn. Provedeným výzkumem se měly potvrdit či vyvrátit stanovené hypotézy, které zní: H: Existuje vztah mezi počtem napadení psem a velikostí obce a města, H1: Existuje vztah mezi velikostí plemene psů a počtem napadení, H2: Nadpoloviční většina úrazů způsobených psem nevyžaduje lékařské ošetření, H3: Nadpoloviční většina úrazů způsobených psem vzniká v domácím prostředí, H4: Nadpoloviční většina dotazovaných respondentů byla napadena vlastním psem. Hypotéza H se potvrdila. K napadení psem dochází třikrát častěji na vesnici než ve městě. H1 nebyla potvrzena. Velká i malá plemena útočí v téměř stejném procentu. Rozdíl je tvořen 10 - ti %. H2 byla potvrzena. 81% napadení psem bylo ošetřeno v domácím prostředí. H3 se potvrdila. Nadpoloviční většina úrazů způsobených psem vznikla doma a na zahradě. Zahrada byla jak vlastní tak i u známých či sousedů. H4 byla vyvrácena. Vlastním psem bylo zraněno 33% oslovených respondentů. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že jen 11 oslovených respondentů bylo poučeno svým vyučujícím, jak se zachovat při napadení psem. Z odpovědí lze vyčíst, že ve školních osnovách není obsažena problematika pokousání psem. Ke zlepšení by vedlo provádění preventivních programů k dané problematice a rozšíření školních osnov. Výcvikové canisterapeutické sdružení Hafík provádí preventivní programy v mateřských školkách a v rámci terapie pomocí zvířat. Školy by mohly se sdružením Hafík spolupracovat.
Bite of dog by children in South of Bohemia
Keywords: Dítě; mladistvý; pes; pokousání; prevence; první pomoc; Child; young people; dog; bite; prevention; first aid