Dílna pedagoga volného času: Téma dysfunkční rodiny v literatuře pro děti a mládež - Stieblerová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se věnuje tématu dysfunkční rodiny v současné literatuře pro děti a mládež a využití vybraných děl v pedagogice volného času. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy a souvislosti vzhledem k tématu práce: (dys)funkční rodina a její vliv na děti předškolního a mladšího školního věku, výchovné cíle pedagogiky volného času a vhodné metody pro práci s textem. V teoretické části jsou představena vybraná literární díla pro děti a mládež s tematikou dysfunkční rodiny. Praktická část je věnována popisu a rozboru poznatků z ověření pracovních listů, včetně popisu vlastní reflexe. Přínosem diplomové práce je v praxi ověřený materiál, tj. soubor pracovních listů, který je určený pro práci pedagoga volného času s dětmi předškolního a mladšího školního věku.
Workshop of free time teacher: The theme of a dysfunctional family in literature for children and youth
Keywords: dysfunkční rodina; funkční rodina; předškolní věk; mladší školní věk; pracovní listy; dysfunctional family; functional family; preschoolage; younger schoolage; worksheets.