Zmizelý svět Viktora Fischla - Mujgošová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce Zmizelý svět Viktora Fischla se věnuje Fishlově prozaické tvorbě se záměrem nalézt tzv. zmizelý svět, o kterém se v několika textech (beletrických i nebeletristických) zmiňoval. První dvě kapitoly této práce se věnují metodologii a definování subjektu, o kterém se bude hovořit, tedy o autorovi a jeho pojetí. Práce vychází v rámci literárních pojmů jako je implikovaný a modelový autor, které je však potřeba pro různá pojetí jednoznačně vymezit a vytvořit tak model vyhovující potřebám této diplomové práce. Po vymezení subjektu a hranic, ve kterých se celá práce bude odehrávat v rámci interpretace, další kapitoly rozpracovávají jednotlivé motivy (jako jsou zvířata, jednotlivé charaktery, holocaust apod.) a témata (mýtus, ženy, sběratelství), kterými jsou tvořena Fischlova díla, přičemž největší pozornost je věnována prostoru ve fikčním světě. Skrze souhrn těchto motivů a dalších témat bude interpretován tzv. zmizelý svět, který dal název této práci.
Lost World in Proses of Viktor Fischl
Keywords: Zmizelý svět; Viktor Fischl; prozaická tvorba; Lost World; Viktor Fischl; prosaic production