První psychická pomoc v přednemocniční neodkladné péči z pohledu zdravotnického záchranáře - Pojeta, Antonín (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá poskytováním první psychické pomoci na výjezdech zdravotnické záchranné služby zdravotnickým záchranářem nebo kterýmkoliv členem výjezdové posádky osobě zasažené neprahovou stresovou zátěží. Poukazuje na každodenní potřebu užití intervenčních technik pro zdravotnické záchranáře v dennodenní praxi. Výzkumná část je zaměřena na popis situací formou kazuistik z výjezdů zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje, na kterých byla nutnost užití technik první psychické pomoci. Kazuistiky jsou obohaceny o rozhovory se záchranáři?interventy.
The First Mental Aid in the Pre-hospital Emergency Care from the Perspective of the Paramedic
Keywords: stres; krize; traumatická událost; první psychická pomoc; komunikace; neodkladné duševní stavy; smrt; stress; crisis; traumatic event; first mental aid; communication; urgent mental states; death